Sewa kereta untuk buat Grab

Ada orang tanya aku, berbaloi ke sewa kereta untuk buat Grab?Banyak iklan dekat Mudah.my yang tawarkan sewa secara mingguan untuk sesiapa yang berminat.Pada aku, kalau kau sanggup kerja 16 jam sehari, kejar trip yang lebih 20-30 trip sehari, bolehlah sewa kereta.Tapi kena ingat. Kos kau berganda daripada orang yang guna kereta sendiri untuk buat Grab.Kalau sewa kereta seminggu RM400. Sebulan dah RM1,600. Jumlah yang sepatutnya jadi income kau.Itu belum campur petrol, GrapPay untuk komisen Grab dan tol.Kalau memang kau suka dan enjoy kerja long hours macam tu, silakan.Kalau tak, elakkan sewa kereta untuk buat Grab. Sebab kereta yang kau dapat belum tentu berbaloi. Mungkin dah rosak sana sini. Mungkin kuat makan minyak sebab dah ramai yang pakai. Performance dia pun arguable.Bergantung pada nasib kau lah kalau dapat kereta yang bagus untuk disewa dan menjimatkan petrol.Sebab kos petrol adalah kos utama semasa kau memandu untuk Grab. Jadi, fikir masak-masak sebelum buat keputusan. Silap percaturan, kau buat ‘amal jariah’ sahaja.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s